Hírek

Mértékkel játssz!

+36 80 49 69 69

Könyvajánló: Problem Gambling in Europe

A nemzetközi kutatásokkal kapcsolatban ajánljuk figyelmükbe az alábbi könyvet, mely elérhető az alábbi linkről:

Könyv megtekintése

INTERNETFÜGGŐSÉG-KLINIKÁT HOZTAK LÉTRE HORVÁTORSZÁGBAN

Internetfüggőség-klinikát hoztak létre a zágrábi pszichiátrián, ez az első ilyen intézmény Horvátországban – közölte az N1 horvát kereskedelmi hírcsatorna hétfőn.

Az alkohol-, a szerencsejáték- és a drogfüggők mellett most a technológiai függőséget is gyógyítják a fővárosi kórházban.

Irena Rojnic Palavra pszichiáter elmondta, hogy elsősorban olyan fiatalok kezeléséről van szó, akik szinte képtelennek mutatkoznak a normális életre az internet, a számítógépes játékok és a mobiltelefon megvonása után.

A pszichiáter szerint ugyanakkor nem könnyű felismerni az internetfüggőséget.

“Amennyiben valaki négy-öt órát tölt naponta a világhálón, és közben nem végzi el az iskolával vagy munkával kapcsolatos feladatait, az már jel” – hangsúlyozta a szakember.

Hozzátette, hogy az interneten eltöltött idő mellett sokkal fontosabb, hogy milyen tünetek jelentkeznek.

“Amennyiben egyre több és több időt töltünk a számítógép előtt vagy okostelefon társaságában és elveszítjük az időérzékünket, továbbá problémáink adódnak emiatt a munkahelyünkön, az iskolában és a családban, valamint semmit sem tudunk tenni ellen, ideje, hogy szakember segítségét kérjük” – vélekedett Rojnic Palavra.

Horvátországban nincs pontos adat arról, hány internetfüggő van az országban. Szakértők szerint a lakosság közel 11 százaléka szenved a szenvedélybetegség ezen formájában, vagyis országszerte körülbelül 400 ezer ember – számolt be róla az N1.

Forrás: MTI

Komoly korlátozások jönnek Spanyolországban

Spanyolország fogyasztók védelméért felelős minisztere, Alberto Garzon nemrégiben bejelentette, hogy a spanyol kormány a jelenlegi online szerencsejátékokhoz kapcsolódó reklámok mennyiségét limitálni szeretné és ha hinni lehet a bejelentésnek, akkor ez egy jelentős vágás lesz – a spanyol vezetés a reklámok 80%-ával szeretne leszámolni. A kérdés azután került ismét napirendre, hogy az Unidos Podemos, egy baloldali párt ismét beterjesztést nyújtott be vitára a spanyol parlament elé, mert szerintük a szerencsejátékok súlyosan károsítják a fiatalság egészséges fejlődését és komoly függőség kialakulásához vezetnek, amely pedig súlyos társadalmi hatásokat is okoz.

Jelenleg a Podemos a Szocialista Párttal szövetségben többséggel rendelkezik a spanyol parlamentben, így ha szeretnék, végig tudnak vinni egy olyan rendeletet, amely komolyan korlátozna a szerencsejátékokra vonatkozó reklámozási szabályokat. A téma akkor bukkant fel ismét, amikor egyébként az országban a szerencsejátékok, beleértve az online sportfogadásokat is, rendkívül növekvő pályán vannak, tavaly is rekordprofitokat tudtak felmutatni az üzemeltetők. A spanyol piac kicsit másabb, mint mondjuk a brit vagy a magyar, a hispánoknál ugyanis komoly népszerűsége van a lottó típusú játékoknak és a játékgépeknek, de ettől függetlenül is elmondható, hogy a piac továbbra is bővül, a fiatalok körében is nagy népszerűségnek örvend az online sportfogadás.

Alberto Garzon február 21-én beszélt a témáról először és hangsúlyozta, hogy nem cégek és vállalatok ellen akar harcot indítani, hanem szeretne végre gátat szabni a függőség döbbetenes mértékű növekedésének. Ez utóbbival kapcsolatban konkrét számokról nem beszélt, de ettől függetlenül a Podemos tervei szerint a dohánytermékekhez hasonló szabályozás alá kerülne a szerencsejáték is.

A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy itt olyan témáról van szó, ami komolyan érinti a spanyolok egészségét és ezért biztosan jönni fog valamilyen korlátozás, a kérdés csak az, hogy pontosan milyen szigorú. A megszellőztetett hírek szerint egyébként akár teljesen betilthatják azokat a promóciókat, amelyek azt a célt szolgálják, hogy új vevők lépjenek be a piacra – például megszünteték a bónuszokat és az első fogadásra adott ingyen téteket.

Hasonló szabályozás már érvényben van a szerencsejátékok szempontjából a világ egyik leginkább szabályozott országának számító Svédországban és ott Garzon szerint tudtak is csökkenést felmutatni a függők számában. A Reuters adatai szerint egyébként a spanyolok közel 11 milliárd dollárt veszítenek el évente, miközben 2014-hez képest 2018-ra már megháromszorozódott a fogadások értéke. Az biztos, hogy egy ilyen korlátozásnak tehát pozitív hatásai is lennének, hiszen biztosan csökkene a függők száma és valószínűleg a spanyolok zsebében is több pénz maradna, viszont egy virágzó üzletág szenvedne komoly csapást, amely más országokkal ellentétben itt komoly összefonódást mutat például labdarúgó-csapatokkal.

 

Teljes cikk: sportfogadasonline

Betekintés tréning anyagunkba

Segítő szolgálatunk szakemberek segítségével működik, természetesen ez azt is jelenti, hogy munkatársainkat folyamatosan képezzük, ezért is gondoltuk, egy kis betekintést nyújtunk tréning anyagunkba, ahol többek közt a telefonso ügyfélszolgálat és az utcai megkeresés, adatgyűjtés és a kérdőív kitöltésének segítéséről szól.

Általános ismeretek

Telefonos

Kérdőív kitöltés

Harmadnap már költöztünk

A Szerencsejáték-függőség Megelőző és Segítő Központ (SZMSK) nemrég elkészült krízisházának első lakóival beszélgettünk. Az anya és három gyereke itt távol van a kóros játékfüggőségével reményeik szerint hamarosan szakító férjétől, aki eddig a kaszinókba hordta a pénzt és “verekedős” is volt.

– Hol található ez a krízisház, ahová Önök az elsők között beköltözhettek?

Vidéken van, nem Budapesten, de többet nem árulhatok el róla.

– Mikor nyílt meg, van-e már lakója?

Jelenleg a gondnokon kívül két családnak van hely, de most mi még egyedül vagyunk benne.

– Hány férőhelyes? Külön szobák vannak?

Mi négyen vagyunk, a nagylánynak van külön szobája, a két kicsivel én egy szobában vagyok. Van itt több férőhely is, de fel kell újítani, ki kell takarítani.

– Hogyan kerültek be a krízisházba? Hol kellett jelentkezni, és kik döntik el, hogy ki kerülhet be?

Végső kétségbeesésembe hívtam fel az ingyenes számot, a szórólapot egy pláza előtt kaptam pár hete. Másnap volt személyes találkozás két segítővel Budapesten, Zuglóban és harmadnap már költöztünk.

– Mennyi ideig lehet itt valaki, és mi történik vele, ha kikerül onnan?

Volt egy egyhetes próbaidő, aztán szerződtünk három hónapra. Reméljük addigra a férjem újból munkába áll és abbahagyja a kaszinózást, nem költi el a kosztpénzt, nem lesz verekedős és akkor hazaköltözhetünk.

– Hogy telik egy napja a bentlakóknak? Van-e valamilyen ellátás, foglalkozás?

Sok a munka a házban is, de a ház körül is. Most a nagylány talált mosogató munkát, ő busszal jár dolgozni, három műszakban. A kicsik óvodások, őket reggel viszem, délután hozom – biciklivel negyed óra. Reggel mindig van napi megbeszélés a gondnokkal és este a közös vacsoránál is napzáró. A pszichológussal hetente van beszélgetés, ahol a jövőről és a múltról, annak tanulságairól beszélgetünk. A segítők szinte minden nap jönnek, elsősorban a beszerzésben segítenek és ők találták a munkát a nagylánynak is.

– Jó lenne, ha az ország más pontján is nyitnának krízisházat?

Persze, szükség lenne többre is. De gondolom előbb ezt kell felújítani, rendbe hozni, hogy legyen férőhely, nem csak az olyan bajbajutott családoknak, mint mi, hanem a függőknek, akik gyógyulni  akarnak, meg akár gyerekeknek táborozásra, nyaralásra is.

 

Bárki lehet kóros játékfüggő

Magyar hírességek és hollywoodi szupersztárok sem mindig tudnak szabadulni Fortuna szorító öleléséből. Charlie Sheen-nek és Ben Affleck-nek úgy tűnik, nem sikerül elkerülni a kaszinókat, ám Harsányi Levente és L. L. Junior szerencsések: leálltak a nyerőgépezéssel, amire korábban milliókat vertek el. Nemrég vallotta be, hogy HIV-fertőzött, ami meglepetést okozott, ám a Golden Globe-díjas Charlie Sheen-ről Hollywoodban az köztudott volt, hogy nemcsak alkohol- és drogproblémái vannak, hanem súlyos szerencsejáték-függő is. Modell felesége azért is vált el tőle, mert elege lett abból, hogy a színész heti 200 ezer dollárt (kb. 60 millió forintot) költ szerencsejátékokra – főleg sportfogadásra. Egy újabb elrettentő hollywood-i példa: a színész, és Oscar-díjas rendező Ben Affleck is kóros játékszenvedély-beteg. Felesége, Jennifer Garner néhány éve azért hagyta el, mert nem bírta elviselni a szerencsejáték-függőségét. A sztár egyszer 400 ezer dollárt (kb. 120 millió forint) bukott pókeren, ami arra ösztönözte, hogy részt vegyen egy leszoktató kurzuson, de visszaesett. De nem kell Amerikáig menni a szerencsejáték-függő hírességekért, itthon is vannak, akiknek a játék a káros szenvedélyükké vált. Bár Harsányi Leventének mára sikerült felhagynia ezzel, mégis a sors furcsa fintora, hogy ő vezeti azt a tévéműsort, amelyben a lottószámokat húzzák. Korábbi függőségéről azt mondta, akkor állt le a nyerőgépezéssel, miután egy este elvert 600 ezer forintot. Győztesként került ki a betegségével folytatott harcból végül a sikeres rapper, L. L. Junior is. Korábban minden idejét a szerencsejáték töltötte ki. Elmondása szerint több milliót is elbukott a játékgépeken, sőt még a lakását is majdnem elveszítette. Az előadót végül első gyermeke születése térítette észhez, miatta maga mögött hagyta ezt a sötét időszakot.