Mértékkel játssz!

+36 80 49 69 69

Bemutatkozás

A játékfüggőkön és családtagjaikon is segít a Szerencsejáték-függőség Megelőzési és Segítő Központ (SZMSK), amely fogyasztóvédelmi ismeretbővítő és a lakóhely közeli ellátási lehetőségekről tájékoztató tevékenységét ingyenes segélyvonallal erősíti. Tapasztalati szakértőinek önkéntes munkájával lakossági felvilágosító, prevenciós tevékenységet folytat, és immár terápiás és menedékházat is üzemeltet a hozzá forduló rászorulók számára.

Szolgáltatásaink

A játékfüggőkön és családtagjaikon is segít a Szerencsejáték-függőség Megelőzési és Segítő Központ (SZMSK), amely fogyasztóvédelmi ismeretbővítő és a lakóhely közeli ellátási lehetőségekről tájékoztató tevékenységét ingyenes segélyvonallal erősíti. Tapasztalati szakértőinek önkéntes munkájával lakossági felvilágosító, prevenciós tevékenységet folytat, és immár terápiás és menedékházat is üzemeltet a hozzá forduló rászorulók számára.

SZOEKE

A Szerencsejátékosok Országos Érdekvédelmi Egyesülete (SZOEKE) adószám: 18150296-1-41,  2008-ban alakult. Egyesületünk általános célja, hogy a szerencsejáték-függőségben szenvedő betegek által okozott társadalmi terheket csökkentsük.

Tevékenységünk: a szerencsejáték kényszeres folytatásával hátrányos helyzetbe került egyének, csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése, a szerencsejátékosok érdekvédelme, a függőség kialakulásának elkerülése, a már függők és családjuk segítése.

A prevenció, kríziskezelés, családi támogatás alapozza meg az egyén rehabilitációját, a tapasztalati szakértelemtől a professzionális szakmai közösségig terjedő tudásbázis háttérrel nyújtjuk ingyenes szolgáltatásainkat.

Magyarországon a törvényi változások folyamán csökkent a pénznyerő automaták száma  30.000-ről 2.000-re. Azonban az új koncessziós kaszinók megnyitásával, a 2014-es adatok alapján a látogatók száma éves szinten 168.000 fő kaszinónként. Jelenleg 10 kaszinó üzemel, több mint egy millió ember látogatja és játszik a gépeken. Ez csak egy szegmense a szerencsejátéknak. A szerencsejáték függők száma a Szerencsejáték Zrt. 2010-es felmérése alapján 100.000 fő, sajnos folyamatosan emelkedik. A függőség kialakulása hosszú folyamat. Időben történt megállítással elkerülhető a játékos személyiségének lepusztulása, a családi viszonyok romlása, a játékszenvedély  gyakorlásához kellő  anyagi háttér bűnöző úton történő megszerzése, amelyek a függő játékosok jellemző ismérvei.

A függőség kezelése nehéz társadalmi feladat, csak összefogással, a szektorban dolgozó szervezetekkel, kormányzattal, önkormányzatokkal és civil szervezetek segítségével együtt lehet  hathatós megoldást megvalósítani.

SZMSK

A 2017-ben alakult SZMSK tevékenységének két fő pillére a szerencsejátékkal kapcsolatos fogyasztóvédelmi tájékoztatás és a krízishelyzetben lévők segítése. A Központ prevenciós feladatai közé tartozik, hogy szórólapokkal és tájékoztató füzettel igyekszik elérni nem csak a játékszenvedély-betegeket, hanem az ő családtagjaikat és környezetüket is.

A játékosok, az érdeklődők, és a már valamilyen fokú játékfüggőségtől szenvedők számára egyaránt kínálja a központ a díjmentesen hívható zöldszámán üzemeltetett segélyvonalának szolgáltatásait. A vonal másik végén jelentkező, felkészült és tapasztalt operátorok készséggel válaszolnak a játékfüggőséggel kapcsolatos minden kérdésre, legyen szó akár fogyasztó- és játékosvédelmi, jogi természetű, vagy a játékszenvedéllyel magával összefüggő témáról.

A Központ a telefonos ismeretbővítés mellett lehetőséget biztosít a személyes konzultációra is, ahol a szociális ellátórendszer helyi elérésének támogatására is lehetőség adódik. A központ munkatársai abban is készséggel segítenek, hogy az érdeklődők egy önértékelési teszt segítségével könnyen és gyorsan megállapíthassák: szerencsejáték-fogyasztási gyakorlatuk jelentheti-e a függőség veszélyét.

Az SZMSK folyamatosan növeli utcai jelenlétét, tájékoztató munkáját a kaszinók működési helyein, és közösségi tereken. Legújabban terápiás és krízisház üzemeltetésével bővítette szolgáltatásai körét. A központhoz forduló bajba jutott családok – a megfelelő előfeltételek teljesülése esetén – elhelyezést nyerhetnek a központ összes többi szolgáltatásához hasonlóan szintén ingyenes krízisházban.

Mások mondták rólunk

Profi segítséget kaptam, helyzetem nem volt könnyű, de jó érzés, hogy van segítség.

Pár kérdésem volt a témában, készséges tanácsadókkal sikerült beszélnem, melyet ezúton is köszönök.

Nem könnyű bevallani, beismerni, de a segítség mindig jókor jött.

Családtagom számára kértem segítséget, melyet megkaptam, így a jó úton haladunk.