Komoly korlátozások jönnek Spanyolországban

Spanyolország fogyasztók védelméért felelős minisztere, Alberto Garzon nemrégiben bejelentette, hogy a spanyol kormány a jelenlegi online szerencsejátékokhoz kapcsolódó reklámok mennyiségét limitálni szeretné és ha hinni lehet a bejelentésnek, akkor ez egy jelentős vágás lesz – a spanyol vezetés a reklámok 80%-ával szeretne leszámolni. A kérdés azután került ismét napirendre, hogy az Unidos Podemos, egy baloldali párt ismét beterjesztést nyújtott be vitára a spanyol parlament elé, mert szerintük a szerencsejátékok súlyosan károsítják a fiatalság egészséges fejlődését és komoly függőség kialakulásához vezetnek, amely pedig súlyos társadalmi hatásokat is okoz.

Jelenleg a Podemos a Szocialista Párttal szövetségben többséggel rendelkezik a spanyol parlamentben, így ha szeretnék, végig tudnak vinni egy olyan rendeletet, amely komolyan korlátozna a szerencsejátékokra vonatkozó reklámozási szabályokat. A téma akkor bukkant fel ismét, amikor egyébként az országban a szerencsejátékok, beleértve az online sportfogadásokat is, rendkívül növekvő pályán vannak, tavaly is rekordprofitokat tudtak felmutatni az üzemeltetők. A spanyol piac kicsit másabb, mint mondjuk a brit vagy a magyar, a hispánoknál ugyanis komoly népszerűsége van a lottó típusú játékoknak és a játékgépeknek, de ettől függetlenül is elmondható, hogy a piac továbbra is bővül, a fiatalok körében is nagy népszerűségnek örvend az online sportfogadás.

Alberto Garzon február 21-én beszélt a témáról először és hangsúlyozta, hogy nem cégek és vállalatok ellen akar harcot indítani, hanem szeretne végre gátat szabni a függőség döbbetenes mértékű növekedésének. Ez utóbbival kapcsolatban konkrét számokról nem beszélt, de ettől függetlenül a Podemos tervei szerint a dohánytermékekhez hasonló szabályozás alá kerülne a szerencsejáték is.

A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy itt olyan témáról van szó, ami komolyan érinti a spanyolok egészségét és ezért biztosan jönni fog valamilyen korlátozás, a kérdés csak az, hogy pontosan milyen szigorú. A megszellőztetett hírek szerint egyébként akár teljesen betilthatják azokat a promóciókat, amelyek azt a célt szolgálják, hogy új vevők lépjenek be a piacra – például megszünteték a bónuszokat és az első fogadásra adott ingyen téteket.

Hasonló szabályozás már érvényben van a szerencsejátékok szempontjából a világ egyik leginkább szabályozott országának számító Svédországban és ott Garzon szerint tudtak is csökkenést felmutatni a függők számában. A Reuters adatai szerint egyébként a spanyolok közel 11 milliárd dollárt veszítenek el évente, miközben 2014-hez képest 2018-ra már megháromszorozódott a fogadások értéke. Az biztos, hogy egy ilyen korlátozásnak tehát pozitív hatásai is lennének, hiszen biztosan csökkene a függők száma és valószínűleg a spanyolok zsebében is több pénz maradna, viszont egy virágzó üzletág szenvedne komoly csapást, amely más országokkal ellentétben itt komoly összefonódást mutat például labdarúgó-csapatokkal.

 

Teljes cikk: sportfogadasonline